Leta i den här bloggen

tisdag 31 januari 2017

Växthuseffekten, angår den oss?

Världen trummar på därute och mycket ändrar sig men vi här hemma i trygheten fortsätter våra liv som vanligt.... Det är säkert helt naturligt men ibland känns det absurt när man klagar över vädret men inte bekymrar sig över klimatet.

Första varningsklockan för oss i Norden?

Hade läst i DN redan om det, men möttes på lördag av något utplockade grönsaksdiskar och nedan uppsatta lapp när jag skulle handla på ICA.

"Extremväder i södra Europa och i Sydamerika påverkar tillgången på frukt och grönt"


Så mycket märktes det inte men det är klart paprikahyllorna var inte överfulla och det som låg där var rätt "bedagat". Vi har vant oss under en rätt kort tid, sedan sent 80-tal kanske, att allt ska finnas alltid... Oavsett var butikerna ska hitta det i världen så ska vi konsumenter alltid kunna få tag i tex paprika, ruccola mm.

När jag växte upp så fanns verkligen inte allt i diskarna hela tiden, utan bara när det var säsong... Jag vill verkligen inte spola tillbaka tiden, men kanske måste vi inse att den här senast 30-årsperioden varit absurd ur ett butiksutbudsperspektiv och vi kanske som konsumenter måste börja förstå att allt har ett pris.... ett pris vi kanske inte vill betala även om det inte syns på prislappen (ännu).

Forskning

Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre, pratar ofta om sk tippings points (bland annat vid denna webcast!), punkter efter vilka det inte finns någon väg tillbaka. (ungefär som att vi människor är i balans kring 37 graders kroppstemperatur, vi klarar inte under ca 34 och över 41...) Jag undrar om vi snart närmar sig några såna, samtidigt som Trump gräver ner sig i dåtiden med förhärligandet av kolet....

Det Rockström även så väl visar är att allt hänger ihop... Det företag så tjusigt kallar CSR och som PR-agenter kallar "inne" beskriver Rockström så tydligt och ekonomiskt hur Miljöpåverkan, Social jämställdhet situation hänger ihop i HÅLLBARHET!!

Än så länge jobbar planetens ekosystem för oss människor, renar koldioxid och reflekterar solljuset via gigantiska isbälten på Grönland, Arktis och Antarktis etc. Vad händer om Grönland smälter och reflexionen minskar?? Vad hnder om stora delar av den isen smälter? Förutom att låglänta delar av världen svämmar över? Jo att de stora reflektorerna är borta och att temperaturen bara ökar.... utan någon dämpningsförmåga!!

Hopp

Jag hoppas att det vi ser i USA nu, men en mer eller mindre egocentrisk och nostalgiförhärligande presidenten, som gör att människor inser i vardagen att man måste kontinuerligt fightas för att bevara den bräckliga demokratin, kommer göra att även miljöfrågan blir lika viktig.

Jag hoppas också att den faktaresistens vi ser ersätts av att man lyssnar på forskare och anpassar politiken efter vad planeten klarar - vetenskapligt!!

För det scenariot att vi lämnar över en planet i ett skick där planeten tippat över på ett antal fronter till våra barn är skrämmande och obehaglig. Kanske därför vi hellre pratar om vädret än om klimatet och vad vi kan göra för att påverka klimatet!

Jag önskar att det snarast blir tvärtom - att vi hellre pratar om vad vi ska göra för klimatet -och verkligen gör något åt det också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar