Leta i den här bloggen

söndag 22 januari 2017

Förberedd för kris?

I helgen diskuterade vi en artikel i DN om att vi, enligt MSB, hushåll behöver förbereda oss för olika sorters kriser på ett bättre sätt.

Jag må kallas domedagsprofet, men jag tror att vår period i någon slags västerländs "bubbla" inte kan hålla, vare sig miljömässigt eller ekonomiskt. Jag kanske inte heller tror på någon slags Armageddon eller tredje världskig men för att världens välstånd ska kunna spridas och för att jorden ska klara de miljömässiga utmaningar vi står inför så behöver vi börja dela med oss - på riktigt.

MSB:s mål är att alla som kan ska klara försörjningen av mat, vatten, värme och information i minst tre dygn – 72 timmar....

Det här kan ju vara bra om det blir längre strömavbrott eller liknande. Kan ju bli storm eller vad som helst som inte har med någon slags militär kris att göra som kan vara nog så besvärlig.

Men hur förbereder man sig då? Alla kan ju inte skaffa höns och bo på landet med eget elverk.... Men vissa saker kanske man kan fundera på. 

Vad säger MSB?

Rekomendationerna är att man ska se till att fixa en krislåda med följande:

Fotogenlampa och bränsle, som lampolja eller fotogen.
Extra element eller värmare som exempelvis drivs med fotogen.
Sovsäck, filtar och varma kläder.
Tändstickor.Stearin- och värmeljus.
Ficklampa med extra batterier.
Dunkar att hämta vatten i.
Husapotek.
Radio med vev eller solceller, eller tillgång till bilradio.Vevladdare till mobilen.
Tvättlappar.
Campingkök och bränsle, som T-röd för spritkök.
Mat som klarar rumstemperatur (ris, pasta, bulgur, nötter, choklad).
Kontanter.
Papperslista med nummer till anhöriga, grannar, kommunen, räddningstjänsten, elleverantören och sjukvården

Vi bor på landet med två öppna spisar samt en gasspis så även om vi inte kan värma långt ifrån hela huset med dem så kan vi omfördela oss och hålla värmen samt laga viss mat. Om det är kallt ute så man behöver elda är knappast brist på kylskåp ett problem, men på sommaren kan det istället bli en issue....Vi noterar även några andra saker som kan vara bra att fixa - vevladdare till mobilen!? Tror att brist på information kommer att vara värst i en kris. Papperslistan med telefonnummer blir ju rätt oanvändbar om man inte har något att ringa med....

Lite överkurs kan ju ett elverk vara, men med det skulle man kanske kunna driva runt fjärrvärmen i elementen (om strömavbrott men fjärrvärme finns...)

Annrs är jag glad att bo på landet nära ved och bönder om något lngvarigt skulle ske, samt med en av de händigaste personerna jag känner! Gemnsamt hittar vi nog lösningar....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar