Leta i den här bloggen

tisdag 15 mars 2016

5 år av terror och Europa bygger murar

Syrien är i totalt sönderfall, bomberna regnar över civilbefolkningen och mer än halva befolkningen har flytt (interna eller externa flyktingar) under de 5 åren som idag gått sedan befolkningen började fredliga protester i vågen efter "den arabiska våren".

Syriens befolkning har inte bett om att bli slagpåse i den internationella storpolitiken. Många länder är inblandade i konflikten endera direkt eller via ombud som gör att konflikten bara fortsätter och fortsätter. De civila inkl barnen får betala det ultimata priset.

                                     
Bild från Magnus Wennmans "Where the Children Sleep" som visades tidigare
i vinter på 
Fotografiska museet i Stockholm

Många bor i överfulla flyktingläger i grannländerna, läger som får för lite stöd av oss i västerlandet så att UNHCR mfl måste dra ner på matransonerna mm till de som bor där.
                          
4,8 miljoner Syriska flyktingar i närområdet


Vad gör Europa? 

Bygger taggtrådsstängsel och murar 25 år efter att muren i Tyskland föll! 

Ca 500.000 Syrier har lyckats fly till Europa. Lyckats trots att vi i Europa gör allt vi kan för att förhindra dem att komma. Vi stänger alla lagliga sätt succesivt och kan t.o.m tänka oss att förhandla med Turkiets diktator som bombar den egna befolkningen (kurderna) för att slippa hjälpa en medmänniska. Många europeiska länder beter sig historielöst, elakt och ytterst själviskt. Dessutom kortsiktigt som Hans Rosling är mycket bättre än mig på att förklara.

Människorna i Syrien blir mer och mer desperata medan bomberna faller. Man går många många mil, man riskerar livet på havet – inte för att ”sno” våra bidrag – utan för att skapa sig en bättre värld, en bättre och säker värld för sina barn. 

Vi Euopeer sitter med armarna i kors i vår feta merca med en korv & en ost stickandes ut ur munnen (bildligt talat) och säger ”Nu orkar vi inte fler” Stanna kvar i överfulla flyktingläger ni utan mat och värme medan vi byter bil och åker på solsemester. Sen kanske vi orkar ta några av er….. på nåder…..

Och våra politiska ledare gör på tok för lite för att STOPPA KRIGET! Vi kan inte låta terrorn vinna.

Vad gör vi i Sverige? Klagar på att det kommer för många, vi sprider rykten om hur brottsliga/lata/bidragssökande dessa människor är. Detta samtidigt som de flesta av oss ser INGENTING av denna sk flyktingkatastrof. Områden i Sverige som redan har tunga sociala problem pga utanförskap och alienering tar emot flest nyanlända vilket skapar än mer utanförskap.

De flesta av oss meddelklassindivider fortsätter planera sommarens semester och inköpen av ny grill och utemöbler till trädgården oavsett om det kommer flyktingar eller inte…. För det berör oss inte…. Det är inte vårt ansvar…

ELLER???

Vi har ett ansvar!

Oavsett vad vi tycker så lever vi på samma jord, av samma resurser. Ett skeende i Europa påverkar ett i Asien som påverkar ett i Amerika. Allt hänger ihop och förändringarna sker snabbt. Idag är vi i Sverige på toppen av näringskedjan och många av oss har resurser som ger absurda levnadsvillkor i ett världs-perspektiv – eller i ett historiskt svensk perspektiv. Min mormor och morfar föddes fattiga i väglöst land med gigantiska orättvisor och ingen trygghet. Jag repeterar – MIN MORMOR OCH MORFAR. Det är inte 500år sedan. Vad är det som säger att vi kommer att fortsätta vara på toppen av näringskedjan för evigt?

Även om vi fortsätter vara på toppen av näringskedjan så har vi ett ansvar och en skyldighet att ge tillbaka till de som har det sämre. Vi har även ett ansvar att minnas de fruktansvärda handlingar som vi människor gjort mot varandra tidigare i historien och som alla börjar med att man skapar ett ”vi och dom” samhälle och som sedan fortsätter med en avhumanisering av den grupp man vill sparka på.

Skrämmande politiker-exempel

Har därför lust att kräkas, ställa mig på ett torg och skrika och protestera mot det senaste mest obehagliga exemplet på länge - en SD politiker som jämför flyktingbebisar (JA BEBISAR) med grisar och skrattar hånfullt åt en mamma som måste tvätta en bebis i orent vatten i ett flyktingläger. Detta var bara det senaste exemplet i rader av försök från högerextrema att skapa "vi och dom" känsla och att avhumanisera andra människor. Finns tyvärr så många fler, inte bara i sverige. Så också i Polen, USA, Frankrike, Tyskland nu senast. Vill ”vi” verkligen ha den typen av politiker??

Positiva krafter

Jag tror vi alla är lika värda, det finns lika stor andel idioter över hela världen ungefär. Det gäller att försöka vara nog många ”goda” för att motverka dessa idioter….. Finns många positiva krafter att engagera sig i om man vill.

#UNHCR
#redcross
#Tillsammansgörviskillnad
#Refugeeswelcome
Rädda barnen
@400contacts

Inget helgon

Och nej, jag är inget helgon. Jag gör för lite för min nästa. Jag är för upptagen med min egen sorg, förkylning, studentplanering etc. Jag vill också åka utomlands i vår för att chilla. Men jag vill också hjälpa, hjälpa på de sätt som passar mig. Jag gör inte nog, men jag försöker. Om vi blir fler som hjälper vår nästa så skulle vi alla bli rikare och växa som människor och ge de hatiska mindre utrymme att frodas. Nedan bibelcitat finns i alla andra religioner på snarlikt sätt återgivet.

"Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem." (Matt. 7:12)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar